Změny a události Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích

2018-10-08
Vymazán člen představenstva
Ivo Kareš
2018-10-08
Vymazán člen představenstva
Ivo Kareš
2018-10-08
Zapsan člen představenstva
IVO KAREŠ
2012-11-23
Vymazán člen představenstva
Květa Cempírková
2012-11-23
Vymazán člen představenstva
Květa Cempírková
2001-11-24
Zapsan činnost
Knihovna může rozvíjet vnitrostátní a mezinárodní spolupráci s knihovnami za účelem výměny zkušeností a metod práce - vystavuje svůj elektronický katalog na Internetu na své webové stránce.
2001-11-24
Zapsan podnikani
Pronájem nebytových prostor, bez poskytování jiných než základních služeb, na dobu delší než 12 měsíců se souhlasem zřizovatele
2001-11-24
Zapsan způsob jednání
Jménem organizace jedná ředitel v rámci oprávnění daných zřizovací listinou. Ředitel se za organizaci podepisuje tak, že k otisku razítka příspěvkové organizace připojí svůj vlastnoruční podpis.
2001-11-24
Zapsan činnost
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích (dále jen knihovna) je veřejnou knihovnou s univerzálními knihovními fondy, která poskytuje veřejné knihovnické a informační služby s cílem zajistit všem bez rozdílu rovný přístup k informacím. Je střediskem kulturních, vzdělávacích a informačních služeb pro město a jihočeský region s tradiční orientací na obory charakterizující region jižních Čech. Knihovna je krajskou knihovnou, je součástí systému veřejných knihoven a zabezpečuje regionální funkce spočívající v koordinační, odborné, vzdělávací, analytické, výzkumné, metodické a poradenské činnosti. Knihovna zabezpečuje občanům a institucím všeobecný a rovný přístup ke kulturním hodnotám a odborným informacím obsaženým v knihovních a informačních fondech, případně prostřednictvím nových informačních technologií. Je střediskem knihovnických, bibliografických a informačních služeb a v souladu s tím metodicky vede činnosti ostatních knihoven v kraji a plní regionální funkce. 1. Buduje a zpracovává knihovní fondy, které získává povinným výtiskem, nákupem, dary a výměnou, včetně mezinárodní výměny publikací v souladu s Úmluvou o mezinárodní výměně publikací. Takto získané informační dokumenty, odborně zpracovává, uchovává, chraní a zpřístupňuje. 2. Ukládá a eviduje povinné výtisky na všech nosičích dokumentů. 3. Doplňuje národní, regionální a zahraniční literaturu v kontextu ekonomického, sociálního, kulturního a historického vývoje regionu a to na všech nosičích informací s ohledem na universální i specifické potřeby uživatelů knihovny a v souladu s vývojem technologií. 4. Zpřístupňuje knihovní dokumenty z knihovního fondu knihovny nebo prostřednictvím mezi knihovních služeb. 5. Poskytuje ústní, bibliografické, referenční a faktografické informace a rešerše. 6. Zprostředkovává informace z vnějších informačních zdrojů, zejména informací ze státní správy a samosprávy. 7. Umožňuje přístup k vnějším informačním zdrojům pomocí telekomunikačního zařízení. 8. Vydává neperiodické publikace v oblasti účelu zřízení a předmětu činnosti. 9. Zabezpečuje výzkumnou činnost v oblastech souvisejících s účelem zřízení a předmětem činnosti. 10. Pořádá vzdělávací akce (včetně přednášek a odborných kurzů). 11. Uskutečňuje kulturní, poznávací a kulturně společenské akce spojené s veřejným předvedením (zpřístupněním) autorských děl ve smyslu autorského zákona. 12. Pořádá výstavy (soutěže, přehlídky). 13. Pořizuje, vytěžuje a zužitkovává databáze ve smyslu autorského zákona. 14. Regionální funkce zabezpečuje na základě smlouvy s veřejnými knihovnami nebo obcemi a s městy a kraji.
2001-11-24
Zapsan činnost
Knihovna plní regionální funkce a vykonává další činnosti na úrovni kraje: a) je centrem poradenských a vzdělávacích služeb pro oblast knihovnictví a bibliografie, organizuje semináře a porady knihovnických a bibliografických pracovníků b) řeší zásadní i teoretické a praktické otázky v oblasti knihovnictví a bibliografie z hlediska potřeb a požadavků veřejnosti s specializace knihovny c) je koordinačním centrem ediční knihovnické a bibliografické činnosti, zpracovává a vydává knihovnické, informační, bibliografické publikace, případně jiné publikace z oboru knihovnictví a informatiky d) je centrem meziknihovních služeb e) je knihovnickým a informačním střediskem pro badatele z historických knihovních fondů f) poskytuje ze svých knihovních fondů kopie dle platných právních předpisů pro potřeby uživatelů
2001-11-24
Zapsan činnost
Knihovna může rozvíjet vnitrostátní a mezinárodní spolupráci s knihovnami za účelem výměny zkušeností a metod práce - vystavuje svůj elektronický katalog na Internetu na své webové stránce.