Změny a události Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, příspěvková organizace

2018-09-14
Vymazán člen představenstva
PAVEL HRUBEC
2018-09-14
Vymazán člen představenstva
PAVEL HRUBEC
2018-09-14
Zapsan člen představenstva
PAVEL HRUBEC
2014-07-11
Vymazán člen představenstva
Antonín Sobek
2014-07-11
Vymazán člen představenstva
Antonín Sobek
2010-08-30
Vymazán člen představenstva
Ivan Plánka
2010-08-30
Vymazán člen představenstva
Ivan Plánka
2004-04-09
Zapsan činnost
Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona
2004-04-09
Zapsan činnost
1. Organizace shromažďuje sbírky přírodnin i sbírky ze všech oborů lidské činnosti české i zahraniční provenience, se zvláštním zaměřením na dokumentaci regionu Zlínsko. Sbírky vytváří na základě vědeckého poznání a vlastní koncepce sbírkotvorné činnosti ve vědních oborech botanika, zoologie, geologie, etnografie, archeologie, historie. Vytváří specializované sbírky věnované obuvnictví, cestovatelství a orientačnímu běhu.
2004-04-09
Zapsan činnost
2. Sbírky spravuje v souladu s ustanoveními zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podává žádosti o zapsání sbírek do Centrální evidence sbírek, provádí jejich inventarizac i a zabezpečuje jejich ochranu a poskytuje standardizované veřejné služby vymezené § 10a).
2004-04-09
Zapsan činnost
3. Muzeum spravuje veřejně přístupnou základní knihovnu se specializovanými fondy; odbornou knihovnu a historický knižní fond (sbírkový) ve smyslu § 2, písm. e) zákona č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a inform ačních služeb (knihovní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a spolupracuje se zahraničními institucemi v rámci mezinárodní výměny publikací.
2004-04-09
Zapsan činnost
4. Provádí základní i aplikovaný výzkum a další odborné aktivity v oborech přírodních, technických a společenských věd. Šíří jejich výsledky prostřednictvím výuky (vzdělávacích, osvětových a výukových akcí a programů), publikování nebo převodu technologií ; veškerý rozdíl mezi výnosy a vynaloženými náklady je zpětně investován do těchto činností nebo šíření jejich výsledků. Umožňuje rovný přístup všem bez rozdílu k využívání a zpřístupňovánívýsledků své činnosti (s výjimkou neposkytování některých informac í v zájmu ochrany archeologických nalezišť a dále při možném uplatňování autorského zákona u dosud nepublikovaných výsledků výzkumné či vědecké činnosti) a svých služeb, přičemž účelem těchto činností není dosažení zisku. Žádné subjekty nemají žádný předn ostní přístup k výzkumným kapacitám organizace nebo k výsledkům výzkumu vytvořeným organizací. Provádí popularizaci, propagaci a medializaci vědy a techniky. Poskytuje odbornou metodickou radu a pomoc veřejným i soukromým institucím a jednotlivcům (konzultace, poradenství, expertízy, účast v grémiích apod.). V oblasti přírodních věd provádí na vyžá dání orgánů státní ochrany přírody, samosprávy i státní správy, výzkumných pracovišť, vysokých škol a dalších subjektů průzkumy a výzkumy chráněných a ohrožených částí přírody za úhradu nákladů.
2004-04-09
Zapsan činnost
5. Na základě povolení Ministerstva kultury ČSR ze dne 30. 5. 1988 a dohody o rozsahu a podmínkách provádění archeologických výzkumů mezi Akademií věd České republiky na základě § 21 odst. 2 zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči, v platném znění j e Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně oprávněno provádět archeologické výzkumy na území regionu jihovýchodní Moravy. Provádí kontrolu archeologických nalezišť a upozorňuje příslušné orgány památkové péče na jejich ohrožení, na žádost státních orgánů památ kové péče zpracovává vyjádření k investičním akcím za úhradu nákladů.
2004-04-09
Zapsan činnost
6. Sbírkové předměty, odbornou dokumentaci k nim a poznatky získané jejich odborným zpracováním prezentuje zejména prostřednictvím stálých expozic a krátkodobých výstav, vlastní publikační a přednáškovou činností v České republice i v zahraničí a dalšími kulturně výchovnými aktivitami určenými nejširší veřejnosti, zejména dětem a mládeži, seniorům a handicapovaným občanům. Vydává a veřejně šíří periodické (zákon č. 46/2000 Sb.) a neperiodické (zákon č. 37/1995 Sb.) publikace.
2004-04-09
Zapsan činnost
7. Dává do výpůjčky sbírkové předměty do expozic a na výstavy pořádané jinými subjekty v České republice i v zahraničí nebo za účelem jejich vědeckého zkoumání či konzervování a restaurování za předpokladu, že je zajištěna jejich bezpečnost a ochrana ve s myslu zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy, ve znění pozdějších předpisů, v případě kulturních památek a národních kulturních památek ve smyslu zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů. Obdobně přijím á zápůjčku od jiných subjektů. Umožňuje studium svých sbírek badatelům za podmínek stanovených zákonem č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy ve znění pozdějších předpisů, zákonem č. 101/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů a badatelským řádem, který vydává.
2004-04-09
Zapsan činnost
8. Pořádá samostatně nebo ve spolupráci s jinými právnickými nebo fyzickými osobami odborné konference, sympózia, semináře, výstavy, případně další akce vztahující se k předmětu činnosti. Provádí odbornou přepravu exponátů na místa jejich výstavní realiza ce.
2004-04-09
Zapsan činnost
9. Pořádá kulturní, výchovné a vzdělávací akce a programy vyplývající z hlavního účelu zřízení organizace (zejm. hudební, divadelní, literární, filmové a multimediální). Provádí přednáškovou a vzdělávací činnost. Pořádá veřejné produkce, jimiž jsou preze ntována literární, dramatická, hudební, folklorní a jiná autorská díla.
2004-04-09
Zapsan činnost
10. Může vstupovat do profesních sdružení za účelem koordinace odborné a vzdělávací činnosti.
2004-04-09
Zapsan činnost
11. V oboru své činnosti spolupracuje s tuzemskými i zahraničními partnery.
2004-04-09
Zapsan činnost
12. Vykonává činnosti vyplývající z předmětu činnosti a ve vztahu k zajištění provozu veřejně přístupných prostor. Umožňuje návštěvu expozic, výstav a dalších kulturních akcí. Umožňuje fotografování, filmování a pořizování audio či videozáznamů, pořizován í kopií dokumentů, poskytování fotografií, negativů a diapozitivů. Krátkodobě poskytuje výstavní sály a jiné zařízení, včetně inventáře institucím a jednotlivcům k pořádání kulturních a výchovných akcí.
2004-04-09
Zapsan činnost
13. Poskytuje odbornou metodickou radu a pomoc veřejným i soukromým institucím a jednotlivcům, zejména na území svého badatelského zájmu (konzultace, poradenství, expertízy, účast v grémiích apod.), zvláště pak vlastníkům a správcům sbírek zapsaných do Ce ntrální evidence sbírek.
2004-04-09
Zapsan činnost
14. Svou činnost, sbírky, výstavy, výsledky vlastní a oborové badatelské i osvětové práce včetně dalších odborných aktivit prezentuje také formou elektronických médií. K tomuto účelu pořizuje, vytěžuje a zužitkovává databáze. Každoročně zpracovává informa ce o činnosti ve výroční zprávě, kterou podle §10a odst. 2 písm. c) zákona 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy, ve znění pozdějších předpisů zveřejňuje v tisku nebo v informačním systému s dálkovým přístupem.
2004-04-09
Zapsan činnost
Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona