Změny a události Zoo Liberec, příspěvková organizace

2023-01-01
Zapsan člen představenstva
DAVID NEJEDLO
2021-08-06
Zapsan činnost
Organizace provozuje vydavatelskou a nakladatelskou činnost.
2021-08-06
Zapsan činnost
Organizace zajišťuje provoz Kulturního a společenského centra Lidové sady a vykonává činnost kulturní, kulturně-vzdělávací a zábavní, pořádá kulturní produkce, zábavy, výstavy, veletrhy, přehlídky, kurzy, prodejní a obdobné akce.
2021-08-06
Zapsan činnost
Organizace zajišťuje provoz Dětského koutku v lidových sadech, kde vytváří prostředí vhodné pro oddech návštěvníků a obyvatel města a pro využití volného času.
2021-08-06
Zapsan činnost
Organizace zajišťuje správu a provoz Dětského koutku v Lidových sadech.
2021-08-06
Zapsan činnost
Organizace má poslání v souladu s právem Evropských společenství přispět k zachování biologické rozmanitosti volně žijících živočichů a jejich prostředí, a to prostřednictvím chovu jednotlivých druhů v lidské péči, jakožto záložních populací, se zvláštním zřetelem na záchranu ohrožených druhů; výzkumu divokých druhů v lidské péči i ve volné přírodě a prostředí ve kterém se vyskytují; účasti na projektech spojených s ochranou volně žijících druhů; a účastí na vzdělávání laické i odborné veřejnosti, jakož i vychovávání veřejnosti k ochraně přírody, v souladu se zákonem o zoologických zahradách č. 162/2003 Sb. Příspěvková organizace soustřeďuje v expozicích a chovatelských zařízeních vybrané druhy zvířat, zejména těch, kterým hrozí vyhubení. Ve spolupráci s národními a mezinárodními institucemi, jejichž členy se může stát, organizuje jejich chov, účastní se výzkumu, vzdělávání a projektů na ochranu divokých druhů v místě jejich přirozeného výskytu. Touto činností se zapojuje do celosvětového úsilí o zachov ání ohrožených druhů zvířat a prostředí, ve kterém se vyskytují. Ve svých zařízeních může poskytovat i péči handicapovaným či státem zabaveným zvířatům. Expozice slouží i k informování veřejnosti o problémech ochrany přírody a životního prostředí a k sous tavnému ekologickému vzdělávacímu a výchovnému působení. Příspěvková organizace vytváří ve svém areálu prostředí vhodné pro oddech návštěvníků a obyvatel města a pro využití volného času.
2021-08-06
Zapsan činnost
Organizace chová a provádí výzkum druhů v podmínkách, které směřují k zajištění biologických a ochranářských požadavků jednotlivých druhů a požadavků na zajištění populace, zdraví a pohody druhů jak v péči člověka, tak ve volné přírodě. Za tím účelem zejm éna: - obohacuje jednotlivým druhům vyhrazené výběhy pro ně specifickými doplňky a udržuje vysokou úroveň chovu, ustájení a reprodukce živočichů s kvalitním programem veterinární péče a výživy a jejich předvádění návštěvníkům; vytváří vyvážené a esteticky účin né prostředí svého areálu jako celku i v jednotlivých expozicích; zabezpečuje výstavbu, rekonstrukci, modernizaci a běžnou údržbu chovatelských, expozičních a dalších technických, hygienických a jiných zařízení určených provozem zoologické zahrady, péči o areál včetně lesoparku a služby návštěvníkům; - předchází šíření parazitů a původců nákaz z vnějšího prostředí pomocí technických a proti nákazových opatření; vede o své kolekci živočichů průběžné záznamy způsobem přiměřeným sledovanému druhu; provádí likvidaci odpadů z provozu příspěvkové organizace ; - provádí a účastní se výzkumu prospěšného pro ochranu druhů a jejich biotopů; provádí a účastní se praktické ochrany přírody za účelem ochrany druhů v jejich přirozeném prostředí; účastní se vzdělávání formou výuky, publikací a transferem znalostí; Účast ní se školení v ochranářských a výzkumných dovednostech nebo výměny informací ve vztahu k ochraně druhů, chovu ohrožených nebo vzácných druhů živočichů v lidské péči s cílem uchování biologické rozmanitosti mimo jejich přirozená stanoviště nebo v jejich p řirozeném prostředí, nebo se účastní odborně zajištěného znovu vysazování druhů volně žijících živočichů do původních areálů výskytu / repatriace, reintrodukce/, spolupracuje s národními a mezinárodními institucemi působícími v oblasti péče o životní pros tředí ochrany přírody, výzkumu a vzdělávání; v případě potřeby spolupracuje i s dalšími zařízeními, které pro svůj provoz potřebuje. Prodává, kupuje, směňuje, dává a přijímá do deponace zvířata k uskutečnění svých chovatelských a expozičních programů a pl ánů s jinými subjekty v tuzemsku i zahraničí; přijímá dary zvířat; dále je oprávněna darovat zvířata v souladu se zákonem č. 162/2003 Sb. o podmínkách provozování zoologických zahrad v platném znění; tyto úkony provádí buď přímo, nebo za účasti zprostředk ovatelských organizací; obdobně získává a vydává rostliny, chovatelská zařízení a prostředky, léky, pomůcky, stroje a další předměty a materiály k zajištění svého provozu; prodává a vyměňuje rostliny včetně pomůcek k jejich pěstování, prodává, vyměňuje a kupuje krmivá a může provádět vlastní výrobu krmiv a vlastní zemědělskou výrobu. - V oblasti ochrany přírody provádí zpracování odborných studií a poradenství.
2021-08-06
Zapsan činnost
Organizace podporuje výchovu, vzdělávání a osvětu veřejnosti k ochraně přírody a životního prostředí, zejména pořádáním vzdělávacích aktivit, které mají různou formu a využívají různých metod. Pro tyto vzdělávací aktivity si zřídila příspěvková organizace mimo jiné specializované středisko ekologické výchovy, jehož náplní je i příprava a realizace ekologických výukových programů a vzdělávání odborné veřejnosti například z řad pedagogů, pracovníků zoo a podobně. Příspěvková organizace dále provádí osvětu návštěvníků především poskytováním informací o vystavených druzích, jejich přírodních stanovištích a úloze v ekosystémech; Informuje o ochranářských projektech, na kterých spolupracuje nebo je sama realizuje; spo lupracuje s národními a mezinárodními organizacemi působícími v oblasti environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty nebo organizuje součinnost při osvětových a vzdělávacích akcích pro širokou veřejnost; v případě potřeby spolupracuje i s dalšími zařízení mi, které pro svůj provoz potřebuje; organizuje v oboru své činnosti odborné vzdělávací aktivity, setkání, sympozia, přednášky, výměnné burzy, výstavy a podobné akce, zajišťuje výrobu informačních a vzdělávacích materiálů.
2021-08-06
Zapsan činnost
Organizace zajišťuje provoz Centra pro zvířata v nouzi, tzn. provoz: - útulku pro nalezená a opuštěná zvířata ze zájmových chovů - záchranné stanice pro handicapované živočichy fauny ČR podle § 5 odst. 9 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně příroda a krajiny - ekologické vzdělávací stanice Podle zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči, ve znění platných předpisů, a prováděcích předpisů řídí a koordinuje výkon veřejné správy, a tedy zajišťuje hrazení nákladů spojených s odchytem a karanténováním odchyceného zvířete, není-li jeho chovatel znám: - v rámci ochranných a zdolávacích opatření provádí odchyt toulavých psů a koček, popř. jiných na nebezpečnou nákazu vnímavých zvířat v místě a době nařízení zákazu volného pohybu zvířat - provádí odchyt psů a koček a jejich umístění v izolaci Centra v součinnosti s Policií ČR nebo městskou policií, je-li jejich odchyt v zájmu ochrany zdraví lidí a zvířat, popř. v jiném veřejném zájmu; vede o nich evidenci a pečuje o ně podle chovatelskýc h a veterinárních zásad - v souladu s platnými právními předpisy provádí programy kastrace a tlumení populace zdivočelých zvířat - při vydávání odchycených zvířat chovateli postupuje podle § 42 zákona o veterinární péči - zajišťuje sběr kadavérů na území města a jejich následnou likvidaci, hradí náklady na odstranění uhynulého zvířete, není-li jeho majitel znám - podle § 1058 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, zajišťuje pro města a obce na základě uzavřené smlouvy či objednávky výkon činností orgánu příslušného k přijetí nalezených zvířat; zajišťuje předání zvířat původním vla stníkům nebo do náhradní péče nových osvojitelům; jedná s vlastníky zvířat o náhradě nákladů, které vznikly v souvislosti s opatrováním nalezeného zvířete, a po uplynutí marné lhůty od nálezu zvířete zastupuje města a obce ve věcech majetkových v případě převodu vlastnických práv ke zvířatům - provádí regulaci toulavých a opuštěných zvířat v souladu s ustanovením § 13 b zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů